Vårda dina kläder

Att vårda sina kläder väl är både ett sätt att spara pengar och att spara på miljön, eftersom man inte behöver köpa nya kläder lika ofta. Dessutom kan man få sina favoritplagg att hålla längre genom att ta hand om dem på rätt sätt.
Det innebär till exempel att man ska vara noga med hur man tvättar sina kläder. De flesta tvättar sina kläder alldeles för ofta, av ren rutin. Istället för att av ren princip lägga ett plagg i tvätten när man har använt det en eller två dagar, kan man prova att lukta och titta på plagget. Om det inte luktar illa och inte har några fläckar behöver man inte tvätta det. I andra fall kan det räcka med vädring. Anledningen till att man ska vara sparsam med att tvätta kläderna är för att varje tvätt sliter på plaggen. Dessutom sparar man på miljön om man ser till att tvätta lite mer sällan. När man väl tvättar ska man också som sagt vara noga med att följa tvättråden som står i plaggen, för att de inte ska krympa eller missfärgas.

cabinet-1853504_960_720Något annat som kan förlänga livslängden på ett plagg är självklart att laga det om till exempel ett blixtlås går sönder eller om det går hål på ett par jeans. För det kan man gå till en skräddare eller en skomakare, om man inte känner att man är tillräckligt händig för att laga det själv.

Att ta hand om sina kläder på det här sättet kan kännas särskilt viktigt om man har lagt ner mycket pengar på ett plagg från ett dyrt designermärke. Ett bra sätt att spara pengar när man köper märkeskläder är att först söka på en outlet online, till exempel Outletsverige, för att se om det plagg man har tänkt köpa finns där. Det är dock alltid en god idé att vårda sina kläder för att de ska hålla längre, oavsett hur mycket man har betalat för plagget.

Direct