Unisex-modet

Unisex-modet är historiskt sett egentligen ganska vanligt och således inget nytt påfund. Sedan flera sekler tillbaka har män och kvinnor klätt sig lika vid olika tillfällen – dock med några avbrott när de båda könen verkligen skulle vara åtskilda, även modemässigt. Det är också en ganska intressant poäng att det som idag anses kvinnligt var ultramaskulint för ca 300 år sedan. Klackar, spets och rosa var typiskt för män under stora delar av 1700-talet. Idag anses en karl vara en fjolla i mångas ögon om han går ut på stan klädd på det sättet.

Modet innan medeltiden

Innan man började se mode och trender – något som uppkom under senare medeltid – klädde sig män och kvinnor relativt lika. Detta märktes av inte minst bland det fattiga folket som tog de trasor man hade för att skyla och värma sig. Man började inte lägga märke till mäns och kvinnors kroppar förrän under 1300-talet och därmed göra kläder som fungerade för vardera kön.

Det moderna unisex-modet

I vår moderna tid gjorde det verkliga unisex-modet inte intåg förrän under sent 60-tal och vidare in på 70-talet. Då inträffade den sexuella frigörelsen och ungdomar började reflektera mer över allas lika värde och rättigheter. Jämställdheten avspeglades också i modet. Det som dock är intressant att när ämnet har studerats och man har försökt kartlägga unisex-modet och hur det egentligen artade sig, är att även om modet är och var tänkt för båda könen fanns alltid en viss lutning åt det maskulina hållet. Slips och kostym gick även hem hos kvinnor, men från början var det ett manligt plagg. Idag är det ingen som höjer på ögonbrynen om en kvinna bär dubbelbröstad och rakt skuren kavaj, smoking med fluga eller en herrkappa. Även skor finns i unisexmodell och så även parfymer.

När det kommer till utomhusplagg som kappor och jackor finns mycket unisex att hämta. Titta exempelvis på allt fler märken som börjar med en unisex-serie eller ett antal artiklar som kan bäras av både män och kvinnor. Ett bra exempel på detta är varumärket Rockandblue som finns på Johnells och som designas i södra Sverige.

Typiskt för unisex-mode

Även om det går trender inom unisex och olika plagg ligger i ropet, så kan man ändå se en viss gemensam nämnare med just unisex-mode. Det ska inte framhäva kroppen på något sätt! Det betyder dock inte att unisex-mode är osexigt. Tvärtom kan det vara oerhört sensuellt att se en kvinna i herrkostym och varva det med långa örhängen, höga klackar och en läcker sminkning. Idag är unisex ofta en blandning av kvinnligt och manligt – en lek där gränserna finns och ändå suddas ut i sin helhet. Även en man kan klä sig lite kvinnligare och ändå framhäva sina maskulina drag.

Direct