Undvik att köpa oetiska kläder

Vi har alla fått lära oss att etik och moral är viktiga byggstenar i samhället, att vi ska behandla andra på ett bra sätt och agera efter det som är ”rätt”. Den principen bör vi även följa när vi köper kläder. Att tänka på vilka färger och material man väljer samt hur mycket man betalar för ett plagg kan göra stor skillnad för en människa på andra sidan jorden men det har också klara fördelar för miljön. Idag är vi mycket mer medvetna om den påverkan våra val har men vi har ännu en lång väg kvar att gå.

Dåliga villkor för de anställda

Det är inte allt som är glam och lyx i modeindustrin, kläderna du köpte förra helgen, de du kände dig så fin i, har mest troligt sytts av en kvinna eller ett barn som tjänar mindre än tio svenska kronor i timmen. De jobbar mycket mer än det vi kallar ”en vanlig arbetsvecka” och omges dag efter dag av de gifter som finns i textilier, utan någon egentlig skyddsutrustning. Många går till jobbet trots sjukdom, de har inte råd med annat. Detta gäller inte bara kläder som är producerade i Asien, även i östeuropeiska länder får arbetarna betalt under minimilön och jobbar under omänskliga villkor.

Prislappen gör inte alltid skillnad

Trots att medier gör upprepade försök med att öka konsumenternas medvetenhet är det många som tittar bort. Samtidigt kan flertalet svenskar tänka sig att betala mer för sina kläder om de vet att pengarna går till något bra. Att hitta kläder som definitivt är etiskt producerade är dock inte det lättaste, att utgå från att ett dyrare plagg innebär bättre villkor för dem som tillverkar plaggen är fel. Många märken som vi väljer att betala mer för producerar sina kläder i länder med billig arbetskraft utan att företagen kontrollerar arbetsvillkoren. För att försöka undvika kläder som är oetiskt tillverkade kan man handla ekologiskt, ett annat sätt är att söka sig till varumärken som valt att producera sina kläder i västvärlden.

Direct