Tips för att handla mode second hand

Att handla kläder i second hand-butiker är både ett sätt att skapa en personlig stil och att bidra till ett hållbart samhälle genom att man minskar konsumtionen (och därmed produktionen) av kläder. Det kan dock krävas mer tid och ansträngning att hitta det där perfekta fyndet second hand än när man handlar från en klädkedja. Här kommer därför några tips som kommer att göra det lättare att handla mode second hand, och förhoppningsvis även att hitta riktiga fynd.

Det första man bör ha i åtanke är att man måste vara på rätt humör för att ge sig in i en second hand-butik. Detta eftersom man som sagt måste ha tålamod och sannolikt leta igenom mer eller mindre hela butiken för att inte missa ett eventuellt fynd. Förutom tålamod är ett öppet sinne en bra egenskap att ha när man letar kläder i second hand-butiker. Man kan gärna ha med sig en lista på saker som man specifikt letar efter, men man bör inte begränsa sig till de sakerna – då kanske man missar något annat som passar en perfekt.

Man bör inte heller begränsa sig genom att välja bort plagg i fel storlek. Om man hittar ett plagg i ett material eller ett mönster som man älskar, men som inte passar, kan man fundera på andra möjligheter. Kanske kan man sy in eller lägga ut plagget med några enkla åtgärder? Kanske kan man använda tyget i plagget för att skapa något helt annat? Detta gäller inte bara vävda tyger, utan även stickade plagg – dessa kan repas upp så att garnet kan användas till att sticka något annat.

Om du själv älskar att handla second hand, och funderar på att starta din egen second hand-butik med plagg som har handplockats av dig, kommer du sannolikt också att ha användning av dessa tips och råd, eftersom du troligen kommer att hitta en stor del av din butiks utbud i andra, mer osorterade second hand-butiker. Något annat som kan vara hjälpsamt till en början är ett företagslån för att täcka de initiala kostnaderna, vilket du bland annat kan få hjälp med från Fakturino.

Direct