Mode för barn

Modet för barn idag kan i stort sett sägas följa trenderna inom vuxenmodet. En viktig skillnad är dock att barnkläder är skapade med barn och deras liv i åtanke, vilket betyder att barnkläder ofta tillåter mer rörelse än kläder för vuxna, och alltid har komfort som högsta prioritet. Till skillnad från vuxna bryr sig ju barn inte lika mycket om hur deras kläder ser ut som att de kan springa och leka obehindrat – modetrenderna inom barnmode är mest för föräldrarnas skull.

Det har dock inte alltid funnits särskilda kläder för barn. Självklart har kläder alltid skapats i barns storlekar, men barnkläder innan sent 1800-tal var egentligen bara mindre versioner av de vuxnas kläder, utan att några särskilda eftergifter gjordes för barnens lek. Det var först i samband med att man började massproducera kläder, efter att den industriella revolutionen effektiviserat processen, som barnkläder verkligen blev populära och fick större spridning. En anledning till det var sannolikt att det blev billigare än att måttbeställa kläder till barn, så som man fått göra tidigare. En anledning till att barnkläder och det särskilda barnmodet blev allt mer populärt i Sverige var sannolikt också att barnbidraget infördes år 1948, vilket möjliggjorde för föräldrar att köpa mer kläder till sina barn.aroni-738302_960_720

Barnmode är idag även en politisk fråga, då många kritiserar den starka uppdelning som länge har funnits mellan barnkläder för flickor och barnkläder för pojkar. Många strävar efter att klä sina barn i medvetet könsneutrala kläder, eller i kläder som traditionellt avsetts för det motsatta könet. Dessa identifieras kanske framförallt med hjälp av färgerna rosa och blått, som sedan sent 1800-tal och i princip hela 1990-talet har varit tydligt förknippat med respektive kön: rosa för flickor och blått för pojkar. Barnmodet har dock tack vare de nuvarande strömningarna i politiken och inställningen hos dagens föräldrar redan börjat förändras bort från den dikotomin, och kommer sannolikt att fortsätta utvecklas.

Om du vill se ett exempel på det breda utbud av barnkläder som finns tillgängligt för föräldrar att välja bland idag, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där hittar du märkeskläder från märken som Ralph Lauren för barn, i alla stilar man kan önska sig.

Direct