Klimatsmart mode

Ibland kan det vara svårt att både tycka om mode och skönhet, och samtidigt leva på ett sätt som är bra för både miljö och människor – men det går! Att handla och klä sig klimatsmart upplevs ofta som dyrare, men det behöver det inte vara.

Genomtänkta val

Det bästa sättet att både klä sig både snyggt och miljövänligt, är att införskaffa en genomtänkt basgarderob från bättre märken. Det finns några orsaker till att olika klädesplagg har olika prisnivåer: material och passform, klassiskt eller trendigt, samt själva märket. Om du köper byxor, klänning, jacka, tröja och kofta av bra material och i en klassisk design, kommer du att behöva betala mer, men samtidigt kommer du också att kunna använda kläderna under längre tid utan att de nopprar sig, vrider sig i tvätten, blir solkiga eller tråkiga. Genom att handla genomtänkt och smart, kan du både klä dig snyggt, använda mindre resurser och i längden spara in pengar. Samma princip gäller när du ska genomföra högskoleprovet och genom att planera samt investera i hjälp från hpguiden, kommer du att nå dina mål, komma in på din drömutbildning, få högre lön och spara in pengar i längden. Principen med att göra genomtänka val gäller både utbildning, arbete, miljö, hälsa och kläder.

Ekologiskt och hudvänligt

Idag är det lätt att handla kläder av ekologisk bomull och återvunnet material, särskilt t-shirts, leggings och linnen. Ibland kostar det lite mer än samma plagg i ”vanligt” material, men många gånger skiljer det inte mycket eller så är priset detsamma. Att handla ekologiska kläder är inte bara bra för miljön och de personer som arbetar i fabrikerna, utan det är också bra för dig. Kläder som linnen, leggings och underkläder ligger direkt mot din hud hela dagen. Ju mindre gifter det är i materialet, desto snällare är du mot din hud. I dagens samhälle utsätts vi för många olika slags gifter och föroreningar och det är klokt att försöka minimera dem så gott det går. Att handla ekologiska kläder minskar både föroreningar i vår ”närmiljö”, närmast kroppen, men minskar också den miljöförstöring som industrin per automatik medför.

Second hand har blivit trendigt, särskilt då de flesta av oss vill leva mer klimatsmart. Det tär mycket på jordens resurser att framställa kläder, särskilt bomullskläder som jeans. Samtidigt händer det att vi köper kläder som vi inte trivs i och som bara blir liggande; eller så passar inte kläderna längre. Det gäller både oss själva och andra. Genom att handla på second hand, i en fysiskt butik eller på nätet, kan kläder återanvändas och miljöpåverkan minskas. Idag finns det mycket snyggt på second hand, många klädesplagg som bara har använts ett eller ett par gånger, och mest varit utfyllnad i en garderob. I en second handbutik kan du hitta fina kläder, både vanliga och dyrare märken, för bara en bråkdel av ursprungspriset trots att de nästan är i nytt skick!

Direct