Klassiska festkläder

Klassiska festkläder kan sägas fylla lite olika funktioner för män och kvinnor. När det gäller kläder som fracken, smokingen och kostymen så är det fråga om plagg som suddar ut skillnader eller fokuserar på de små detaljerna. Kvinnligt festmode handlar mycket mer om att visa upp sin unika sida med stora smycken, starka färger och vågade skärningar. När det gäller vanliga fester utan dress code är det inte längre lika strikt och även män kan sticka ut med sin outfit, om de vill. Klassiska festkläder ser dock ungefär likadana ut idag som för femtio år sedan.

Festkläder för män

Ofta är det frack, smoking eller kostym i svart eller mörkblått som gäller om du är man och bjuden till en konservativ tillställning. Det finns till och med konventioner kring vilken färg du bör ha på skorna. Slipsen, eller möjligen flugan, kan vara ett sätt att visa lite personlighet och även nålar som visar föreningstilhörighet samt eventuella medaljer kan ha sin plats när det traditionella festkläder för män. Det finns fortfarande traditionellt hantverk inom den kommersiella modeindustrin men det är få som har råd att köpa skräddarsydda kläder idag. I alla fall i Europa där timpriset för hantverk är högt. En skräddarsydd kostym kan dock vara en rimlig investering om man tror att den kommer att komma till användning ofta.

Fler val för kvinnor

En traditionell bal- eller långkläning kan se ut på många sätt. Bläddra bara i en tidning som rapporterar från någon gala med kändisar, så kommer du att få se ett brett spektra av unika kreationer samtidigt som herrarna ser ut lite som pingviner i i nästan identiska outfits i svart och vitt. En balklänning är ofta enklare att sy än en kostym och därför är det ganska vanligt att låta sy upp en klänning med perfekt passform inför en viktig fest. Kvinnor har även ett klassiskt val som fungerar i lite mer avspända sammanhang, den ”lilla svarta”. Helt enkelt en svart klänning, ofta knäkort som kan matchas med skor och smycken som sticker ut mer än själva klänningen.

Direct