Haute couture

Haute couture kan direktöversättas med ”hög sömnad” och uttalas: [ɔt kʊˈtyːr], ungefär ”ått kotyr”. Det anses vara den allra finaste formen av sömnadskonst. Haute couturen grundades i Frankrike under 1800-talet och har företrätts av legendarer som Paul Poiret och Coco Chanel. Under 1930-talet rådde en smärre boom i antalet modehus som skapade den här typen av plagg. Bland annat grundades modehuset Christian Dior. En visning av haute couture-kläder är en flärdfull och mycket lyxig historia. Den här typen av plagg är mycket exklusiva. Trots den höga prislappen så är det dock sällan en lönsam affär för modehusen. Dessa lyxvaror kostar ofta mer att tillverka än vad de inbringar. Haute couture är i allra högsta grad en fråga om status och image såväl för köparen som för designern.

Ett hårt regelverk

För att få använda begreppet haute couture så måste ett modehus uppfylla en rad krav. Dessa fastställs av la Chambre Syndicale de Haute Couture som är en del av det franska industridepartementet. Bland annat måste en ”haute couturiste” ha en egen ateljé i Paris med minst 15 heltidsanställda personer. I denna ateljé måste modehuset skräddarsy plagg för privata köpare, dessa tas fram med minst en provning, en ”fitting”. Vidare ska ett haute couture-modehus årligen presentera minst en vår- samt en höstkollektion i Paris. Kollektionerna måste bestå av minimum 35 plagg för dags- och kvällsbruk. Idag finns det inga svenska modehus som tillverkar haute couture. Däremot är intresset för lyxiga plagg från från världens främsta designers, så kallad ready-to-wear eller prêt à porter stort. Ett bevis är att vi kunnat bevittna rekordhyror på Biblioteksgatan i Stockholm. Även ready-to-wear visas ofta på catwalken och uppskattas för sin exklusiva känsla.

Så köper du haute couture

Att köpa dessa flärdfulla plagg är en lyx som är få förunnat. Haute couture-veckan i Paris infaller inte samtidigt som de vanliga modeveckorna. Det är små och exklusiva tillställningar som går av stapeln i januari och juli. Då en vanlig modevisning svämmar över av inköpare, redaktörer och kändisar så har en haute couture-visning köparna i fokus. Drömmer du om att äga ett äkta haute couture-plagg? Passa på att läs mer om inkasso innan du beger dig till en visning. Exakt hur mycket haute couture kostar är inte helt lätt att bena ut. Såväl köpare som modehus är ofta mycket diskreta. Det är dock vanligt med priser på flera hundratusen kronor. Plaggen är skräddarsydda för att passa modellerna. Kunderna får sedan beställa plagg som sys upp efter deras mått. Väntelistan till provningarna är lång. Det gäller att ha tålamod, den som beställer en brudklänning kan räkna med att det kan ta 1000 arbetstimmar att tillverka denna.

Direct