Hållbart mode


Måste mode vara kopplat till slit och släng och något som bidrar till ett konsumtionssamhälle? Absolut inte! Hållbart mode är något som blir mer och mer populärt och många människor blir medvetna om att vi måste ta hand om vår miljö för att vi ska kunna fortsätta ha det bra på den här planeten. Mode är ju något som lätt kan ses som ytligt och det vore bättre om fler människor istället brydde sig om viktigare saker. Men mode och kläder är ett sätt att uttrycka sig själv på och behöver inte alls vara ytligt på något sätt.

Naturskyddsföreningen har en guide till hur du kan vara modemedveten på ett hållbart sätt. Det finns två viktiga saker att tänka på, det ena är att inte bidra till överdriven konsumtion, alltså att inte handla nya saker i onödan. Den andra saken är att tänka på vad det är man handlar, hur har dina plagg blivit producerade? Är det sjyst arbetsmiljö för tillverkarna? Vilka material är dina plagg tillverkare av? Ekologisk bomull eller konventionell bomull?

Japanese fashion designer working in studio.

Du kan till exempel handla second hand, många plagg som är begagnade går att kombinera på så sätt att det blir väldigt trendigt. Eller varför inte anordna klädbytardagar med dina vänner? Ska du på en fin fest och behöver en fin festklänning/kostym som du vet bara kommer bli hängandes i garderoben efter denna tillställning? Hyr dina kläder istället för att köpa! Både ekonomiskt och hållbart.

I Stockholm har det hållits en modevisning med enbart omsydda second hand kläder och kläder sydda av material som folk har slängt iväg för att lyfta miljöfrågan med hållbart mode.

Många klädföretag skriver också på sin hemsida om deras hållbarhets ansvar och vill man handla medvetet kan man läsa in sig på vilka företag som faktiskt tar ansvar för hållbarhet utifrån miljö och sociala frågor. Då kan man aktivt göra val om vilka företag man tycker tar ett bra ansvar och vilka företag man vill stödja.

Direct