Dream Theater

Dream Theater bildades år 1985, ursprungligen under namnet Majesty. Bandet, som redan från början riktade in sig på genren progressiv rock eller progressiv metal, bildades medan dess ursprungliga medlemmar fortfarande var studenter vid Berklee College of Music i Boston. Dessa var John Petrucci (gitarr), John Myung (elbas) och Mike Portnoy (trummor). Något senare blev även Kevin Moore (keyboard) och Chris Collins (sång) medlemmar i bandet. Två år senare lämnade dock Chris Collins bandet, och Charlie Dominici blev gruppens nya sångare.

Deras debutalbum, med titeln When Dream and Day Unite, släpptes år 1989, men det var gruppens andra album, Images and Words från år 1992, som innebar deras stora genombrott. Albumet anses av många än idag vara det bästa albumet någonsin inom genren, och Dream Theater blev ett känt namn över hela världen tack vare det (och till stor del tack vare att musikvideon till deras låt ”Pull Me Under” visades på MTV).

Det var just bandets stora skara av fans världen över som möjliggjorde att bandet fick spela in vad som idag anses vara ett av deras bästa verk: den 23 minuter långa låten ”A Change of Seasons”, titelspåret på en EP med samma namn från år 1995. EP:n kom efter deras tredje album, Awake, och skivbolagen visade egentligen inget intresse för att låta Dream Theater komma tillbaka till studion för att spela in ett fjärde album. Det var påtryckningar från fansen som till slut ledde till att EP:n såg dagens ljus.

Om du själv är med i ett band som spelar progressiv metal, och ni arbetar för att bli lika stora som Dream Theater, har ni sannolikt mycket arbete framför er, och en av de största utmaningarna till en början är att finansiera instrument, studiotid, marknadsföring och allt annat som behövs. Därför kan det vara en bra idé att alla i bandet behåller sina jobb inledningsvis, för att ha en säker inkomst. Det kan också vara bra att veta att man kan fakturera utan företag via tjänster som Fakturino, vilket betyder att man inte behöver satsa helhjärtat på att livnära sig på musiken förrän man är redo för det – då kan bandmedlemmarna gemensamt bilda ett företag.

Direct